Find us on Facebook Follow us on Twitter Αρχική Σελίδα   |   Οι ιατροί σας απαντούν   |  
Δεν είστε μέλος;      Εγγραφείτε δωρεάν
Όνομα Χρήστη:
Συνθηματικό:
  | 
Για διακοπή της λήψης του newsletter ή εγγραφή σε άλλες διαθέσιμες λίστες πατήστε εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Newsletters
Εμμηνορρυσιακός Κύκλος
Links
Φυλλικό Οξύ
Ύπνος
Η νταντά του μωρού
Αποβολή
Απογαλακτισμός
Νήπιο
Σύνδρομο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου
Σύλληψη & Διατροφή
Βρεφική ανάπτυξη
Εγκυμοσύνη & Διατροφή
Βλαστικά κύτταρα
Φυσιολογικός τοκετός
Άρθρα
Σύνδρομο Down
Οστεοπόρωση στην Εγκυμοσύνη
Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης
Τοξοπλάσμωση
ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ
Δεν είστε μέλος;
Εγγραφείτε δωρεάν
Όνομα Χρήστη
Συνθηματικό
Υπολογίστε την ημ/νία τοκετού σας
Σακχαρώδης Διαβήτης της κύησης

Ο σακχαρώδης διαβήτης της κύησης είναι μια πάθηση που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όταν η μητέρα έχει υπερβολικά μεγάλα ποσοστά σακχάρου στο αίμα της. Συνήθως θεραπεύεται από μόνος του αφότου το μωρό γεννιέται, αντίθετα από άλλους τύπους διαβήτη που δεν θεραπεύονται ποτέ από μόνοι τους.

Ο διαβήτης αναπτύσσεται όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη, μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας. Η ινσουλίνη ρυθμίζει τις ποσότητες σακχάρου που είναι διαθέσιμες στο αίμα για ενέργεια και επιτρέπει οποιαδήποτε μορφή σακχάρων που δεν είναι απαραίτητα να αποθηκευτούν μια δεδομένη στιγμή.  Το σώμα σας πρέπει να παράγει περισσότερη  ινσουλίνη αφού κατά την εγκυμοσύνη η δραστικότητά της ελαττώνεται, ειδικά από το μέσο της εγκυμοσύνης και μετά. Εάν το σώμα σας δεν μπορεί να το καταφέρει αυτό, μπορεί να αναπτύξετε σακχαρώδη διαβήτη της κύησης.

Εάν βρεθεί ότι έχετε σάκχαρο στα ούρα σας κατά τον έλεγχο ρουτίνας, ο γυναικολόγος σας πιθανόν να σας συμβουλεύσει να κάνετε μία απλή εξέταση αίματος για να πάρετε μια ακριβέστερη εκτίμηση του ποσού του σακχάρου στο αίμα σας. Εάν το αποτέλεσμα είναι υψηλό, θα πρέπει να κάνετε μία ειδική εξέταση αίματος που ονομάζεται «δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη» ή «καμπύλη σακχάρου». Μπορεί να χρειαστεί να επισκεφτείτε κάποιο ειδικό εργαστήριο ή νοσοκομείο για να κάνετε αυτό το τεστ.

«Επειδή η διάγνωση ότι μία γυναίκα πάσχει από διαβήτη κύησης είναι εξαιρετικά σημαντική τόσο για την υγεία της ίδιας όσο και του μωρού της»,  σημειώνει ο Δημήτρης Δόβας, μαιευτήρας – γυναικολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, «αποτελεί πλέον ρουτίνα στη χώρα μας ο έλεγχος όλων των εγκύων με «καμπύλη σακχάρου» κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης»

Πως θα επηρεάσει την εγκυμοσύνη μου ο διαβήτης;
Αυτό εξαρτάται από το πόσο καλά φροντίζετε τον εαυτό σας. Εάν μπορείτε να ελέγξετε προσεκτικά το διαβήτη σας, τότε κάνετε ότι καλύτερο μπορείτε για το μωρό σας.

Το κύριο πρόβλημα με την ύπαρξη υπερβολικής γλυκόζης στο αίμα σας είναι ότι διασχίζει τον πλακούντα προς το μωρό σας, που σημαίνει ότι αυτό μπορεί να γίνει πολύ μεγάλο, κάτι που είναι γνωστό ως μακροσωμία. Ένα μεγάλο μωρό μπορεί να κάνει τον τοκετό δυσκολότερο και αυξάνει τις  πιθανότητές τοκετού με καισαρική τομή. Μερικοί ερευνητές θεωρούν ότι τα μεγάλα μωρά είναι περισσότερο επιρρεπή στη παχυσαρκία αργότερα στη ζωή τους.  Σαν ενήλικες, είναι επίσης πιθανότερο να αναπτύξουν και τα ίδια διαβήτη.

Τα μωρά που οι μητέρες τους ήταν διαβητικές προτού μείνουν έγκυες έχουν περισσότερους κινδύνους προβλημάτων υγείας, ειδικά εάν ο διαβήτης πριν από την εγκυμοσύνη δεν ήταν καλά ελεγχόμενος.

Ποιος έχει περισσότερους κίνδυνους ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη κύησης;
Γυναίκες που είχαν διαβήτη κύησης σε κάποια προηγούμενη εγκυμοσύνη τους, ή που  έχουν γεννήσει προηγουμένως ένα ή περισσότερα υπέρβαρα μωρά, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο  ανάπτυξης διαβήτη κύησης. Άλλες γυναίκες που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο είναι:

1. Οι παχύσαρκες γυναίκες {με μαζικό δείκτη του σώματος BMI μεγαλύτερο από 27).
2. Οι μεγάλες σε ηλικία γυναίκες (οι τάσεις ανάπτυξης διαβήτη αυξάνονται με την αύξηση  της ηλικίας).
3. Οι γυναίκες που έχουν ένα συγγενή πρώτου βαθμού που είναι διαβητικός σε θεραπεία με ινσουλίνη
4. Οι γυναίκες που κατάγονται από την Ασία-Ινδία, την Καραϊβική (Αφρικάνικης προέλευσης) ή από τη Μέση Ανατολή.

Υπολογίστε το μαζικό δείκτη του σώματος σας (BMI) εδώ

Θα το ξέρω εάν έχω διαβήτη κύησης;
Πιθανόν δεν θα το γνωρίζετε εκτός αν το πρόβλημα διαγνωστεί στον προγεννητικό έλεγχο. Μερικές γυναίκες αισθάνονται μεγάλη δίψα ή υπερβολική κούραση που και τα δύο είναι σημάδια διαβήτη.

Πως θεραπεύονται όσοι πάσχουν από διαβήτη κύησης;
Ο γυναικολόγος σας θα σας δώσει συμβουλές για το πώς να ελέγξετε το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα σας με την αποφυγή κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη και ποτών που περιέχουν καφεΐνη. Ίσως χρειαστεί να παραπεμφθείτε σε διαβητολόγο ή ενδοκρινολόγο για να εξετάσετε την διατροφή σας και να σας συμβουλεύσουν να τρώτε συχνά και μικρά γεύματα παρά μεγάλα γεύματα που καταπιέζουν ολόκληρο το σώμα σας.

Μερικές γυναίκες με πολύ βαριάς μορφής  διαβήτη κύησης, που δεν μπορεί να ελεγχθεί με κατάλληλη διατροφή και άσκηση, μπορεί να χρειαστούν ενέσεις ινσουλίνης. Θα διδαχθείτε για το πώς να τις κάνετε στον εαυτό σας. Εάν έχετε διαβήτη κύησης, το μωρό σας θα ελεγχθεί με προσοχή και πιθανόν θα χρειαστεί  να κάνετε συχνά υπερηχογράφημα για να ελέγχετε τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνει.
Μερικοί ειδικοί θεωρούν ότι αυτό το είδος επιτήρησης είναι περιττό και υποστηρίζουν ότι τείνει να κάνει μερικές γυναίκες να νιώθουν ανήσυχες παρά καθησυχασμένες. Παρ’ όλα αυτά, αν ο πολύ συχνός και ενδελεχής έλεγχος σας προκαλεί ανησυχία μπορείτε πάντα να το συζητήσετε με το γυναικολόγο σας.

Έχω ακούσει ότι η γυμναστική βοηθάει. Είναι αλήθεια;
Ναι. Η γυμναστική είναι πολύ σημαντική και ο γυναικολόγο σας θα συζητήσει μαζί σας το πώς μπορείτε να συμπεριλάβετε την άσκηση στην καθημερινή σας ζωή. Η έρευνα δείχνει ότι οι ασκήσεις βοηθάνε στο να  κρατάνε υπό έλεγχο τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας ενώ υπάρχουν κι άλλα στοιχεία που δείχνουν ότι η γυμναστική  πριν μείνετε έγκυες βοηθάει στο να προλάβετε τον διαβήτη κύησης.

Τι μπορώ να κάνω εάν είμαι ήδη διαβητική;
Εάν έχετε διαβήτη και θέλετε να μείνετε έγκυος, προσπαθήστε να σιγουρευτείτε ότι τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας είναι υπό έλεγχο πριν συλλάβετε. Η υψηλή γλυκόζη στο αίμα σας κατά τους τρεις πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο να μην αναπτυχθεί κανονικά το μωρό σας. Η εγκυμοσύνη σας θα θεωρηθεί  ως υψηλού κινδύνου, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα έχετε προβλήματα, ειδικά εάν συνεχίζετε να κρατάτε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας όσο το δυνατόν πιο κοντά  στο φυσιολογικό.

Θα συνεχίσω να έχω διαβήτη αφότου το μωρό μου γεννηθεί;
Θα  χρειαστεί να επαναλάβετε την εξέταση αίαμτος που λέγεται «καμπύλη γλυκόζης»  περίπου έξι εβδομάδες αφότου το μωρό σας γεννηθεί και είναι πολύ πιθανό τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας να έχουν ήδη επιστρέψει στα κανονικά. Εν τούτοις, εάν είχατε διαβήτη κύησης, είναι πιθανό να αναπτύξετε διαβήτη αργότερα στη ζωή σας. Οι γυναίκες που ήταν παχύσαρκες πριν και κατά τη διάρκεια τις εγκυμοσύνη τους παραμένουν μερικές φορές διαβητικές και μετά από την εγκυμοσύνη.Διαβήτης Κύησης
Εγκυμοσύνη και διαβήτης
Αρχική Σελίδα | Ποιοι Είμαστε | Εμπιστευτικότητα | Η Γνώμη σας | Ερωτήσεις-Απαντήσεις | Επικοινωνία

Powered by Softways S.A.