Find us on Facebook Follow us on Twitter Αρχική Σελίδα   |   Οι ιατροί σας απαντούν   |  
Δεν είστε μέλος;      Εγγραφείτε δωρεάν
Όνομα Χρήστη:
Συνθηματικό:
  | 
Για διακοπή της λήψης του newsletter ή εγγραφή σε άλλες διαθέσιμες λίστες πατήστε εδώ
ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ
Δεν είστε μέλος;
Εγγραφείτε δωρεάν
Όνομα Χρήστη
Συνθηματικό
Υπολογίστε την ημ/νία τοκετού σας
Κύριες κατηγορίες > Βρεφική Ανάπτυξη

Το μωράκι σας 6 μηνών

Καλημέρα από το BabyBaby!

Το μωράκι σας 6 μηνών

Πως μεγαλώνει το μωράκι σας:   Στην ηλικία των 6 μηνών το μωρό δείχνει αρκετά καλή στήριξη στον ποπό του και αρκετά μωράκια μπορούν να κάθονται μόνα τους. Κάποια επίσης μωρά δείχνουν ικανά να στηριχθούνε στα ποδαράκια τους όταν κάποιος προσπαθεί να τα σηκώσει από την ύπτια θέση. Η πλειονότητα των μωρών χρησιμοποιούν με μεγάλη σταθερότητα τα χεράκια τους και μεταφέρουν αντικείμενα από το ένα χέρι στο άλλο για να καταλήξουν στο στόμα. Στον τομέα της κοινωνικότητας, κάνουν αρκετούς ήχους  και επαναλαμβάνουν ή μιμούνται ήχους που ακούν.

Θα υπάρχει τρομερός ενθουσιασμός εάν το μωράκι σας βγάλει το πρώτο του δοντάκι αυτό τον μήνα. Συνήθως βγαίνει πρώτα ένα από τα μπροστά κάτω δόντια, έπειτα ακολουθεί το διπλανό και ύστερα τα δυο μπροστινά πάνω δόντια.  Προσπαθήστε να κάνετε συνήθεια να του βουρτσίζετε τα δόντια με μια παιδική οδοντόβουρτσα ( ή με το δάχτυλο σας εάν προτιμάτε). Ξεκινήστε το σαν παιχνίδι για να είναι ευκολότερο. 

Τα πάντα είναι διασκεδαστικά αυτές τις ημέρες. Το έξι μηνών μωράκι σας πιθανότατα να λατρεύει να παίζει παιχνίδια κρυφτού ( όπως το κου-κου-τζά) και να θυμάστε ότι το Jack-in-the-box είναι πάντοτε επίκαιρο. Επίσης έχει αρχίσει να καταλαβαίνει πως τα αντικείμενα σχετίζονται με τον χώρο. Πιθανότατα είναι ικανό να κατηγοριοποιεί τα μπλοκ ζωγραφικής ή αλλά παιχνίδια ανάλογα με το μέγεθος, και αν του αρέσει η αντανάκλαση του στον καθρέφτη και εμφανιστείτε ξαφνικά από πίσω του, πιθανότατα να γυρίσει και να σας κοιτάξει, δεν θα πιστέψει ότι είσαστε εσείς που βλέπει στον καθρέφτη.

Τα πρώτα του δόντια Από τον 6ο μήνα και έπειτα, το μωράκι σας αρχίζει να βγάζει τα πρώτα του δοντάκια, τα ούλα του είναι κόκκινα, φουσκωμένα και πονάνε συχνά. Το παιδί είναι ανήσυχο, γκρινιάζει συνεχώς, τρέχουν τα σάλια του και δαγκώνει λαίμαργα ότι βρεθεί μπροστά του. Για να το ανακουφίσετε μπορείτε να του δώσετε κάποιους ειδικούς κρίκους από σκληρό πλαστικό που τα δαγκώνει και ανακουφίζεται ή μπορείτε να του κάνετε ελαφρό μασάζ με το δάχτυλο σας. Τα πρώτα δόντια που εμφανίζονται είναι τα δυο κάτω μεσαία (μέσοι τομείς), αργότερα οι άνω τομείς (μέσοι και πλάγιοι) και στη συνέχεια οι δυο κάτω πλάγιοι τομείς. Κάτι σημαντικό σε σχέση με τα παιδικά δόντια είναι ο καθαρισμός τους. Τα δόντια χρειάζονται περιποίηση ώστε να είναι στη καλύτερη δυνατή κατάσταση μέχρι να αντικατασταθούν από τα μόνιμα δόντια. Βουρτσίστε τα με μια παιδική οδοντόβουρτσα, χωρίς οδοντόκρεμα για να απομακρυνθούν τα υπολείμματα από τις τροφές.

Επίσης συμβαδίζουν και οι κινητικές του δεξιότητες. Μερικές από τις καινούριες του ικανότητες μπορεί να είναι η μεταφορά ενός παιχνιδιού από τη μια πλευρά στην άλλη, να πίνει από μια κούπα με την βοήθεια σας, να κρατάει αντικείμενα μαζί, να χειροκροτεί, και να αρπάζει ένα παιχνίδι μόνο με το ένα του χέρι.

Λεπτεπίλεπτες κινήσεις  Οι ικανότητες κινήσεις είναι μια πράξη που περιλαμβάνει την κίνηση των μυών στο σώμα σας. Η αδρή κινητικότητα είναι μεγαλύτερες κινήσεις που περιλαμβάνουν τα χέρια και τα πόδια ή τους μύες των ποδιών ή ολόκληρο το σώμα—πράξεις όπως το μπουσουλισμά, το τρέξιμο, και το χοροπήδημα είναι όλες αδρή κινητικότητα. Οι λεπτεπίλεπτες κινήσεις είναι μικρότερες κινήσεις όπως να πάρετε πράγματα με τα δάχτυλα σας, να βουλιάξετε τα δάχτυλα των ποδιών σας στην άμμο και να γευστείτε ή να νιώσετε αντικείμενα με τα χείλη και την γλώσσας σας.   

Ο παιδίατρος αυτό το μήνα θα ελέγξει την ακοή και την όραση του μωρού σας και θα σας ρωτήσει εάν μπορεί να μουρμουρίσει και να κάτσει μόνο του από τώρα. Τα μωρά διαφέρουν στην ηλικία που φτάνουν τα κατορθώματα τους, γι’ αυτό δεν είναι εξετάσεις που θα περάσει το μωρό σας ή θα αποτύχει. Αλλά εάν ανησυχείτε, είναι καλή ευκαιρία να ανακαλύψετε εάν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα.

Πως αλλάζει η ζωή σας: Ακόμη και εάν δεν έχετε πάρει ακόμη στο χέρι σας το κομπιουτεράκι να υπολογίσετε τα έξοδα σας, θα ξέρετε σίγουρα ότι το πακέτο χαρά σας κοστίζει ένα πακέτο περισσότερα χαρτονομίσματα. Το αξίζει και με το παραπάνω βέβαια, αλλά αυτό δεν σημαίνει, ότι δεν πρέπει να κάνετε μερικούς οικονομικούς υπολογισμούς για όλες αυτές τις πάνες, τα καρεκλάκια, τα μπουφανάκια και τα ρούχα. Μπορείτε να πάτε το παιδί σας σε παιδικό σταθμό ή να τα καταφέρετε με ένα εισόδημα λιγότερο—να σκεφτείτε και το μέλλον του επίσης. Γι’ αυτό είναι μια καλή στιγμή να υπολογίσετε το εισόδημα σας για να δείτε τι θα κάνετε.


Συμβουλές γονέα: Πώς να μαγειρέψετε το φαγητό του μωρού σας

“Δίνω στο μωρό σπιτικά φαγητά αλλά επειδή χρειάζεται τόσο λίγο, το βάζω σε πλαστικές θήκες πάγου, τα παγώνω και έπειτα τα αδειάζω σε σακούλες πάγου. Έχω σακούλες γεμάτες με κίτρινα, πορτοκαλί, και πράσινα φρούτα και λαχανικά. Οι κύβοι είναι ακριβώς στο σωστό μέγεθος για δυο με τρεις ποικιλίες για κάθε γεύμα."


Οξεία Μέση Ωτίτιδα

Οξεία Μέση Ωτίτιδα είναι φλεγμονή του μέσου ωτός, η οποία μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Το κύριο σύμπτωμα είναι πόνος στο αυτί (χειρότερος τη νύχτα). Τα μωρά συνήθως κλαίνε επίμονα, πιάνουν το αυτί τους ή δείχνουν να κρατάνε το κεφάλι τους προς τη πάσχουσα πλευρά. Πολύ συχνά υπάρχει και πυρετός από την αρχή. Το μωρό είναι ευερέθιστο και δεν μπορεί να θηλάσει ή να πάρει το μπουκάλι, όπως επίσης να παρουσιάζει εμετούς.. Στην  ΟΜΩ μπορεί να συνυπάρχει ρινική συμφόρηση χωρίς αυτό να είναι ο κανόνας.

Η εκκριτική Ωτίτιδα είναι η συλλογή υγρού στο μέσο αυτί το οποίο προκαλεί πόνο, έκπτωση της ακοής ποικίλου βαθμού η οποία είναι προσωρινή αλλά αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες.

Συμβουλές για την αποφυγή

  • Σωστή θέση ταίσματος  του μωρού με το κεφάλι ελαφρώς ανασηκωμένο.
  • Εμβολιασμός
  • Περιορισμένη χρήση πιπίλας
  • Αποφυγή χώρων με καπνούς (ευνοούν τη ρινική συμφόρηση) όπως και κλειστών χώρων στη διάρκεια του χειμώνα προς αποφυγή ιώσεων.
  • Καλή υγιεινή
  • Θηλασμός 

 


 

 

Ευχαριστούμε θερμά για την εγγραφή σας στο Newsletter του BabyBaby, το περιεχόμενο του οποίου έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα.
Εάν δεν επιθυμείτε να συνεχίσετε να λαμβάνετε το Newsletter μας για οποιονδήποτε λόγο , μπορείτε να διαγραφείτε εδώ.

Επικοινωνία: newsletter@babybaby.gr
Copyrights©2006 BabyBaby.gr

 

 

Εκτύπωση

ΣΧΟΛΙΑ

Αρχική Σελίδα | Ποιοι Είμαστε | Εμπιστευτικότητα | Η Γνώμη σας | Ερωτήσεις-Απαντήσεις | Επικοινωνία

Powered by Softways S.A.